Search

Pour des informations en français,

Individueel Maatwerk voor Zelfstandigen: hoe werkt dit?

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 06 augustus 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten

Heeft u een arbeidsbeperking waardoor uw productiviteit in het gedrang komt? Dan mag u rekenen op steun van de Vlaamse Overheid. Individueel Maatwerk biedt zelfstandigen met een arbeidsbeperking de broodnodige steun om hun werkplek aan te passen en hulpmiddelen te verkrijgen die hun productiviteit bevorderen. Hieronder beantwoorden wij al uw vragen over hoe u deze ondersteuning kunt aanvragen en welke voordelen het biedt.

Zelfstandige man met arbeidsbeperking toont pijn aan arm, ondersteuning nodig via Individueel Maatwerk
Zelfstandigen met een handicap kunnen steun ontvangen voor aangepaste werkplekken via Individueel Maatwerk

Wat is Individueel Maatwerk voor Zelfstandigen?

Individueel Maatwerk is een vorm van financiële steun, een compensatie van de Vlaamse overheid die bedoeld is om zelfstandigen met een arbeidsbeperking te helpen door hun lagere productiviteit. 

Het doel hiervan is om deze mensen te ondersteunen bij de opstart en het behoud van hun eigen zaak door aanpassingen en hulpmiddelen mogelijk te maken die hun arbeidshandicap compenseren. De ondersteuningspremie is eigenlijk een percentage van het referteloon dat gelijk is aan het gemiddeld gewaarborgd minimummaandinkomen (ggmmi).

Wie kan Individueel Maatwerk aanvragen?

Individueel Maatwerk kan aangevraagd worden door zelfstandigen die een erkende arbeidsbeperking hebben. Dit kan zowel zijn voor startende als gevestigde zelfstandigen, zoals eenmanszaken, vrije beroepen en helpers in familiebedrijven.

Welke voordelen biedt Individueel Maatwerk?

Individueel Maatwerk biedt financiële steun voor:

  • Aanpassingen aan de werkplek: zoals speciale apparatuur of ergonomische aanpassingen.
  • Hulpmiddelen: zoals aangepaste computers, software of andere technische hulpmiddelen.
  • Opleidingen en begeleiding: om vaardigheden te verbeteren of om beter om te gaan met de arbeidsbeperking.
  • Rendementsverlies door de beperking

Wat zijn de vereisten en benodigde documenten?

Om in aanmerking te komen voor Individueel Maatwerk, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en specifieke documenten indienen:

  • Erkenning van arbeidsbeperking door de VDAB: een officieel attest of erkenning van je handicap.
  • Zelfstandigen statuut hebben na 1 oktober 2008 in hoofd- of bijberoep ofwel een erkende arbeidsbeperking gekregen hebben na deze datum
  • Bewijs van zelfstandige activiteit: zoals inschrijvingsbewijs van de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen).
  • Je moet kunnen aantonen dat je jaarlijks belastbaar inkomen minstens het jaarinkomen van de minimumbijdrage zelfstandige in hoofdberoep overtreft, via een betalingsbewijs van je sociale bijdragen als zelfstandige enerzijds, of via je laatst ingediende aanslagbiljet van de belastingen
  • een volledig ingevuld aanvraagformulier indienen dat je via het departement Werk en Sociale Economie kunt aanvragen

Waar en hoe kan ik de premie Individueel Maatwerk aanvragen?

Zo’n procedures zijn vaak nogal gecompliceerd, daarom helpen we het bos te zien door de bomen via onderstaande stap-voor-stap handleiding.

  1. Verzamel de benodigde documenten: Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten hebt. Dit omvat een medisch attest van de VDAB dat je arbeidsbeperking bevestigt, een kopie van je identiteitskaart, en een bewijs van je zelfstandige activiteit.
  2. Vul het aanvraagformulier in: Het aanvraagformulier voor Individueel Maatwerk is beschikbaar op de website van VLAIO. Zorg ervoor dat je alle velden correct invult en dat je alle benodigde documenten bijvoegt.
  3. Dien je aanvraag in: Je kunt je aanvraag op verschillende manieren indienen:
    • Online: Via het e-loket van VLAIO, waar je de documenten kunt uploaden en je aanvraag kunt volgen.
    • Per post: Stuur je aanvraag naar het adres dat op het formulier staat vermeld.
    • Persoonlijk: Breng je aanvraag naar een VDAB-kantoor, waar je ook advies kunt krijgen over je aanvraag.
  4. Wacht op goedkeuring: Na het indienen van je aanvraag zal de VDAB deze beoordelen. Dit proces kan enkele weken duren. Zorg ervoor dat je bereikbaar bent voor eventuele aanvullende vragen of documenten die de VDAB nodig heeft om je aanvraag te verwerken.

Meer informatie en het aanvraagformulier kun je vinden op de VDAB-website en de VLAIO-website.

Hoe wordt de steun bepaald?

De hoogte van de steun die je kunt ontvangen, wordt bepaald op basis van een grondige beoordeling van je behoeften. De VDAB en VLAIO evalueren welke aanpassingen en hulpmiddelen noodzakelijk zijn om je arbeidshandicap te compenseren en hoeveel deze zullen kosten.

Deze premie wordt berekend gebaseerd op het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen (GGMMI), dat sinds 1 april 2024 € 2.029,88 bedraagt.

Je kunt beroep doen op deze premie, afhankelijk van jouw arbeidsbeperking en de behoefte aan ondersteuning:

  • Bij een langdurig, blijvend probleem is de tegemoetkoming van “individueel maatwerk” 5 jaar geldig waarna je het kunt verlengen.
  • Bij een problematiek die kans heeft op verdere evolutie, is de ondersteuning maximaal 2 jaar geldig en kun je deze niet meer verlengen.

Zijn er inkomensvereisten of -limieten?

Er zijn geen specifieke inkomensvereisten of -limieten om Individueel Maatwerk aan te vragen. De beoordeling is voornamelijk gebaseerd op de noodzaak van de aanpassingen die nodig zijn vanwege je handicap.

Kan de steun gecombineerd worden met andere voordelen of subsidies?

Ja, de tegemoetkoming voor Individueel Maatwerk kan gecombineerd worden met andere voordelen of subsidies, zolang deze niet voor dezelfde kosten of investeringen worden gebruikt. Het is belangrijk om bij je aanvraag duidelijk aan te geven welke andere steun je al ontvangt.

Hoe lang is de steun geldig en kan deze worden vernieuwd?

De steun is geldig voor de periode die nodig is om de aanpassingen te implementeren en de hulpmiddelen aan te schaffen. Indien je situatie verandert of je meer steun nodig hebt, kun je een nieuwe aanvraag indienen voor verlenging of aanvullende steun.

Wat te doen als je aanvraag wordt geweigerd of als je in beroep wilt gaan?

Werd je aanvraag voor Individueel Maatwerk geweigerd? Je kunt in beroep gaan tegen deze beslissing. Dit doe je door een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen bij de VDAB of VLAIO. Deze dienst zal dan je bezwaar herbekijken en een definitieve beslissing nemen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke organisaties zijn verantwoordelijk voor deze procedure en hoe kan ik hen bereiken voor hulp?

De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) en VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) zijn de verantwoordelijke organisaties voor de procedure van Individueel Maatwerk. Voor hulp en informatie kun je contact opnemen met de VDAB via hun website of telefonisch, en met VLAIO via hun website.

Wat zijn ongeveer de kosten, geldigheid en gemiddelde verwerkingstijd?

Individueel Maatwerk VDAB is gratis voor de aanvrager. De geldigheidsduur hangt af van de aard van de aanpassingen en de specifieke situatie van de aanvrager. De gemiddelde verwerkingstijd voor een aanvraag is ongeveer vier tot zes weken.

Vitale steun voor zelfstandigen met arbeidsbeperking

Individueel Maatwerk biedt vitale ondersteuning aan zelfstandigen met een arbeidsbeperking in België. Door de juiste documenten in te dienen en de stappen te volgen, kunnen deze zelfstandigen profiteren van financiële steun voor aangepaste werkplekken en hulpmiddelen. Voor meer informatie en hulp bij het aanvraagproces, bezoek de VDAB- of VLAIO-website.

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…