Search

Pour des informations en français,

Voorbereiding op uw pensioen: wanneer moet u hieraan beginnen?

Door Eveline H.
Bijgewerkt op 25 september 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten

In België ligt de wettelijke pensioenleeftijd op 65 jaar, voor zowel mannen als vrouwen. Onder bepaalde voorwaarden mag u ook al vroeger met pensioen. Dit hangt dan voornamelijk af van uw leeftijd en loopbaan. Wie minstens 35 jaar gewerkt heeft, kan op zijn 60e al met pensioen. Wilt u zorgen dat u optimaal voorbereid bent op uw pensioen? Dan start u daar best tijdig mee. In dit artikel bespreken we welke stappen u kan ondernemen.

Voorbereiding op uw pensioen: wanneer moet u hieraan beginnen?
Doorheen uw loopbaan kan u zich al voorbereiden op uw pensioen.

Waarom voorbereiden op uw pensioen?

In België is het minimumpensioen niet fantastisch hoog. Daarom kan het interessant zijn om van een jongere leeftijd al te starten om een extra potje te sparen voor wanneer u met pensioen gaat. Dit potje kan u zelf sparen of bij de bank laten wegzetten in de vorm van pensioensparen. 

Er zijn nog enkele vormen van aanvullingen op uw pensioen. Alle verschillende aanvullingen kan u hier vinden.

Stappen die u kan ondernemen om u voor te bereiden

Doorheen uw loopbaan kan u zich al voorbereiden op uw pensioen. We raden aan te starten tussen uw 20e en 30e verjaardag om op uw pensioenleeftijd te kunnen genieten van alle voordelen. Hoe gaat u hiermee aan de slag?

  1. Bereken hoeveel u nodig heeft om rond te komen. Wat geeft u jaarlijks of maandelijks uit en hoeveel zou u minstens moeten verdienen om rond te komen? Dit is een basis bedrag wat er dus moet binnenkomen.
  2. Zet geld opzij. Afhankelijk van wat u nog wil doen als u met pensioen wil, is het handig om al wat geld opzij te zetten voor uw oude dag. Dit kan op een spaarrekening, maar ook aan de hand van investeringen zoals pensioensparen of beleggen. Dat levert tegenwoordig meer op dan uw spaarrekening.
  3. Pas aan doorheen de jaren. U zal zelf ook merken dat naarmate u ouder wordt, de prijzen veranderen en zaken als een verblijf in een rusthuis steeds duurder worden. Hou hier dus rekening mee en herzie uw pensioenplan om de x-aantal jaar. 
  4. Maak een budget. Eenmaal u met pensioen bent, kan het handig zijn om een budget op te stellen. Dit zorgt ervoor dat u niet te veel geld uitgeeft en dat u langer met hetzelfde comfort kan blijven leven.

Eenmaal u richting de pensioenleeftijd gaat, zal u merken dat er verschillende praatgroepen zijn over het pensioen. U kan ook steeds gratis bellen naar de Pensioenlijn op 1765. Zij helpen u verder met allerlei vragen. 

Hoe wordt uw pensioen berekend?

U kunt op mypension het pensioenbedrag vinden waar u op dit moment recht toe heeft. Hoe dit wordt berekend, kan u in dit artikel terugvinden.

Hoe dichter u zit bij uw pensioen, hoe realistischer dit bedrag wordt uiteraard. 

Vervroegd met pensioen

Wilt u echter vervroegd al stoppen met werken? Dan kan u beroep doen op het vervroegd pensioen onder bepaalde voorwaarden:

  • U bent 60 jaar en heeft 44 loopbaanjaren achter de rug
  • U bent 61 jaar en heeft 43 loopbaanjaren achter de rug
  • U bent 62 jaar en heeft 43 loopbaanjaren achter de rug
  • U bent 63 jaar en heeft 42 loopbaanjaren achter de rug

Weet wel dat het bedrag dat u dan uitgekeerd krijgt lager zal liggen dan wanneer u doorwerkt tot uw pensioensleeftijd. Het is handig als u in uw voorbereiding al beslist of u vroeger met pensioen wil of niet. Dit zorgt ervoor dat u uw plan hierop kan aanpassen.

Aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Bent u zelfstandige? Dan kan u ook gebruikmaken van verschillende soorten aanvullend pensioen (gelijkaardig aan pensioensparen) om een potje op te bouwen voor later:

  • Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ): u zet hiervoor jaarlijks een bedrag aan de kant. Dit kan als eenmanszaak of vennootschap.
  • Individuele Pensioentoezegging (IPT): hierbij zet uw vennootschap een bijkomend bedrag aan de kant voor wanneer u met pensioen gaat.
  • Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ): gelijkaardig aan het IPT, maar dan voor wie een eenmanszaak heeft.

Werken na uw pensioen?

Heeft u toch nog geen zin om stil te zitten wanneer u met pensioen bent of kan u het extra centje goed gebruiken? Dan is het mogelijk om na uw pensioen nog te blijven werken. Dit kan in loondienst of als zelfstandige. Bijklussen als freelancer wordt bijvoorbeeld wel vaker gedaan in België.

In bepaalde situaties moet u wel uw inkomsten beperken en uw activiteiten aangeven. Dit geldt als u

  • 65 bent en enkel een overlevingspensioen ontvangt
  • Jonger dan 65 bent en nog geen 45 jaar heeft gewerkt voor uw rustpensioen

Hulp bij uw pensioen

Zodra u dichter bij uw pensioenleeftijd komt, zijn er allerlei initiatieven waar u deel aan kan nemen om meer te weten te komen over het pensioen. Zo zijn er infosessies, kan u terecht bij MyPension of zijn er praatgroepen in uw gemeente. U kan ook steeds bellen naar de gratis pensioenlijn 1765 bij vragen of voor hulp.

Deel het artikel

Picture of Eveline H.

Eveline H.

Met een achtergrond in journalistiek en meer dan 5 jaar ervaring in SEO-schrijven, richt ik mij op het creëren van toegankelijke en informatieve content. Voor sociale-hulp.be schrijf ik over sociale bijstand en administratieve procedures in de Vlaamssprekende regio’s van België, met als doel mensen te helpen beter te navigeren door de beschikbare steunmaatregelen.

⬇️ Dit kan ook interessant voor je zijn ⬇️

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…

Geef ons je vragen en suggesties