Search

Pour des informations en français,

Werkgelegenheid » Pensioen » Aanvullend pensioen: opgebouwd als werknemer of zelfstandige

Aanvullend pensioen: opgebouwd als werknemer of zelfstandige

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 13 november 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

Als werknemer of zelfstandige is het mogelijk om een aanvullend pensioen op te bouwen boven op uw wettelijk pensioen. Dit kan ervoor zorgen dat u tijdens uw pensioen iets meer comfort heeft omdat u wat meer overhoudt om van te leven. Hoe u dit aanvullende pensioen kan opbouwen en wat het precies inhoudt, leggen we uit in dit artikel.

Aanvullend pensioen: opgebouwd als werknemer of zelfstandige
U kunt bovenop uw wettelijk pensioen een extra potje sparen in de vorm van een aanvullend pensioen.

Wat is aanvullend pensioen?

Het aanvullend pensioen is een aanvulling op je wettelijk pensioen en wordt ook wel de tweede pijler genoemd. U kan het opbouwen tijdens uw loopbaan als werknemer of zelfstandige. Het wordt dus meestal uitbetaald als u met pensioen gaat of als u het moment bereikt dat u op wettelijk pensioen zou kunnen gaan.

Wettelijk pensioen is het minimumbedrag dat u sowieso krijgt. Het aanvullend pensioen is een variabel bedrag dat is opgebouwd aan de hand van een groepsverzekering of pensioenplan voor zelfstandigen.

Aanvullend pensioen als werknemer

Uw werkgever kan kiezen om een aanvullend pensioen aan te bieden. Dit kan aan alle werknemers, een groep van werknemers (collectieve pensioentoezegging) of onder bepaalde voorwaarden aan een specifieke werknemer (individuele pensioentoezegging). Let wel dat een werkgever hier niet toe verplicht is. 

Het kan ook zijn dat de bedrijfssector de inrichter is van het aanvullend pensioenplan. Dan zijn in principe alle werkgevers binnen die bedrijfstak verplicht om deel te nemen aan dit sectorale pensioenplan. 

Het pensioenreglement legt de spelregels vast voor alle betrokken partijen van het pensioenplan. Normaal betaalt de werkgever alle bijdragen van zijn werknemers, maar het kan ook voorkomen dat de werknemer zelf moet meebetalen.

U hoeft dus zelf niks aan te vragen of te regelen, dit doet uw werkgever allemaal. Heeft u toch vragen over uw aanvullend pensioen? Probeer deze dan eerst te stellen aan uw werkgever. Als deze geen antwoord kan bieden, kan u altijd bij de Sociale Zekerheid terecht.

Aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Bent u zelfstandige? Dan kan u ook gebruikmaken van verschillende soorten aanvullend pensioen (gelijkaardig aan pensioensparen) om een potje op te bouwen voor later:

  • Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ): u zet hiervoor jaarlijks een bedrag aan de kant. Dit kan als eenmanszaak of vennootschap.
  • Individuele Pensioentoezegging (IPT): hierbij zet uw vennootschap een bijkomend bedrag aan de kant voor wanneer u met pensioen gaat.
  • Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ): gelijkaardig aan het IPT, maar dan voor wie een eenmanszaak heeft.

Uitbetaling

Het pensioenreglement bepaalt hoe uw aanvullend pensioen wordt uitbetaald. Dit kan bijvoorbeeld in één keer gebeuren wanneer u met pensioen gaat, of juist gespreid in de tijd (bijvoorbeeld als een maandelijkse of jaarlijkse betaling en dit meestal zolang u leeft).

Om te weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd, kan u uw online pensioendossier bekijken op mypension.be.

Belasting over uw aanvullend pensioen

De kans is groot dat u belasting zal moeten betalen over uw pensioen. Het komt erop neer dat tot een pensioenbedrag van 1.320 EUR u geen belastingen moet betalen, indien het pensioen uw enige inkomstenbron is.

Bij een hoger pensioenbedrag betaalt u wel belastingen, maar geniet u ook een belastingvermindering die kan oplopen tot ongeveer 2.000 EUR. Hoe hoger uw pensioen, hoe lager de vermindering wel wordt en hoe meer belastingen u zal moeten afdragen. 

Krijgt u een aanvullend pensioen boven op uw wettelijk pensioen? Dan stijgt het maandelijkse bedrag al sneller en moet u waarschijnlijk rekening houden met een terugbetaling aan de belastingen.

Aanvullend pensioen in België

Afhankelijk van uw werkgever of uw eigen keuzes als zelfstandige, kan u bovenop uw wettelijk pensioen nog een extra potje sparen in de vorm van aanvullend pensioen. Hoeveel dit bedrag uiteindelijk bedraagt, hangt af van de inleg van u of uw werkgever. Bij vragen raden we aan steeds eerst bij uw werkgever aan te kloppen.

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…