Search

Pour des informations en français,

Familie » Familieverlof en toelages » Het groeipakket: de zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften

Het groeipakket: de zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 13 augustus 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

Voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte is er de zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften. Dit is een sociale toeslag binnen het Groeipakket (voorheen Kinderbijslag) van de Vlaamse overheid. Hieronder gaan we dieper in op wat deze sociale toeslag precies inhoudt, hoe u deze kan aanvragen en hoeveel deze bedraagt. 

Zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften
Het bedrag van de zorgtoeslag hangt af van de mate waarin uw kind meer ondersteuning nodig heeft dan leeftijdsgenoten.

Wat is de zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften? 

Het Groeipakket is een verzameling van financiële tegemoetkomingen door de Vlaamse overheid. Soms hebben kinderen extra ondersteuning nodig om te groeien. Heeft uw kind aan beperking of een bepaalde aandoening? En heeft het daarom extra ondersteuning nodig? Dan kan u recht hebben op een zorgtoeslag binnen het Groeipakket. Zo kunnen de kosten in de specifieke situatie van uw kind beter afgedekt worden. 

Een kind met nood aan extra ondersteuning heeft onvoorwaardelijk recht op het basisbedrag van het Groeipakket tot de leeftijd van 21 jaar. Onder bepaalde voorwaarden kan het zijn dat u tot die leeftijd ook een zorgtoeslag ontvangt. Het bedrag van de zorgtoeslag hangt af van de mate waarin uw kind meer ondersteuning nodig heeft dan leeftijdsgenoten. 

Voorwaarden 

Een kind heeft recht op een zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften wanneer: 

Sinds 2019 beoordeelt een door Opgroeien erkende arts de gevolgen van de specifieke ondersteuningsbehoefte. De beoordeling is een medische score tot 36 punten. Hoe hoger de score, hoe hoger het bedrag van de zorgtoeslag. 

Ontving u voor 2019 al een verhoogde kinderbijslag voor een specifieke ondersteuningsbehoefte? Dan blijft u die behouden. 

Aanvragen zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften 

Om een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte aan te vragen, doorloopt u 5 stappen

Wanneer ontvangt u de zorgtoeslag? 

De zorgtoeslag wordt maandelijks uitbetaald op de 8e dag van de volgende maand. 

Hoeveel bedraagt de zorgtoeslag? 

Het bedrag van de zorgtoeslag is afhankelijk van de score die de evaluerend arts toegekend heeft. Deze medische score wordt uitgedrukt in punten tot maximaal 36 punten. 

Hiervoor wordt gekeken naar: 

  • De lichamelijke en geestelijke gevolgen van de aandoening of beperking
  • De gevolgen van de aandoening of beperking voor het functioneren van uw kind in het dagelijks leven en de participatie aan de maatschappij
  • De gevolgen van de aandoening of beperking van uw kind op het functioneren van de familiale omgeving in het dagelijks leven en de participatie aan de maatschappij

Op basis van het aantal punten zal de uitbetaler van uw Groeipakket bepalen

  • Of uw kind recht heeft op de zorgtoeslag en voor welke periode
  • Hoeveel het bedrag van de zorgtoeslag bedraagt

Afhankelijk van de ondersteuningsnood ontvangt u een maandelijks bedrag tussen 87,41 en 582,73 euro.

Meer informatie 

Heeft u een aanvraag voor de zorgtoeslag opgestart? Dan kan u met al uw vragen terecht bij Opgroeien, team Zoë (Zorgtoeslagevaluatie). Dit kan via e-mail naar zoe.info@opgroeien.be of telefonisch op het nummer 02 533 13 41.  

Heeft u nog geen aanvraag opgestart? Dan kan u met uw vragen over het recht op de zorgtoeslag, het bedrag en de toegekende periode terecht bij de uitbetaler van uw Groeipakket

Toeslag voor zorg in België

Kortom, het Groeipakket is een pakket van financiële tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid dat elk kind de kans heeft om in de best mogelijke situatie op te groeien. Heeft uw kindextra ondersteuning nodig door een aandoening of handicap? Dan heeft u recht op een zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften.

Een erkende arts zal uw kind een medische score tot maximaal 36 punten toekennen. Op basis daarvan zal de uitbetaler van uw Groeipakket beslissen of uw kind recht heeft op de zorgtoeslag en hoeveel deze precies bedraagt. Dit is een bedrag tussen 87,41 en 582,73 euro.

Voor meer informatie over deze zorgtoeslag kan u terecht bij de uitbetaler van uw Groeipakket, of wanneer u al een aanvraag heeft opgestart, bij team Zoë van Opgroeien.

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…