Ledereen komt vroeg of laat in aanmerking met medische kosten. Deze kunnen laag zijn, maar ook erg hoog bij ziekten of dure operaties. Gelukkig dekt een ziekteverzekering deze kosten grotendeels. Hoe u een ziekteverzekering afsluit in België en bij welke ziekenfondsen u terecht kan, leggen we u uit in dit artikel.
Wat is een ziekteverzekering?
Een ziekteverzekering is een verzekering die medische kosten vergoedt. Dit kan is vaak deels, waarbij u zelf nog een klein bedrag moet betalen. Het gaat om kosten van behandelingen, medische hulpmiddelen, maar ook om medische preventie zoals tandartskosten.
Verschil met sociale zekerheid
Een ziekteverzekering maakt onderdeel uit van de sociale zekerheid in België. Dit systeem is gebaseerd op het solidariteitsprincipe waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt (in verhouding tot zijn inkomen) en dan ook kan genieten van alle financiële steun.
De sociale bijdrage wordt door de werkgever betaald voor wie in loondienst is. Zelfstandigen daarentegen betalen hun sociale bijdrage zelf. De ziekteverzekering betaalt iedereen voor zichzelf, hierin komt de werkgever niet in tussen.
U zou ook geïnteresseerd kunnen zijn om te lezen over het bijzonder solidariteitsfonds of BSF.
Ziekteverzekering in België
In België bent u vanaf 25 jaar of vanaf dat u begint te werken verplicht om zich aan te sluiten bij een erkend ziekenfonds. Wie geen lid wil worden van een ziekenfonds, kan gratis terecht bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering.
Wat zijn de erkende ziekenfondsen?
De ziekenfondsen in België zijn aangesloten bij een landsbond en zo zijn er vijf:
- Landsbond van Christelijke Mutualiteiten (o.a. CM)
- Landsbond van Neutrale Ziekenfondsen (o.a. VNZ)
- Landsbond van Socialistische Mutualiteiten (o.a. Solidaris)
- Landsbond van Liberale Mutualiteiten (o.a. LM)
- Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen (o.a. Helan)
U mag uiteraard kiezen bij welke mutualiteit u zich aansluit, maar het is wel verplicht. Hoe u deze keuze maakt, hangt helemaal af van de situatie. Vaak zien we dat 25-jarigen de keuze van hun ouders volgen, maar het kan zeker geen kwaad om verschillende ziekenfondsen te vergelijken. Ze bieden wel enigszins andere dekkingen.
Wat doet een ziekenfonds?
Ziekenfondsen helpen u uiteraard met uw ziekteverzekering, maar verzorgen ook het volgende:
- Ze betalen uitkeringen uit voor arbeidsongeschiktheid en zwangerschapsverlof
- Ze organiseren thuishulp en voorzien het materiaal ervoor
Hoe een ziekteverzekering aanvragen?
Nadat u een keuze heeft gemaakt van ziekenfonds waarbij u zich wil aansluiten, kan u online of in het kantoor uw lidmaatschap aanvragen. U heeft hiervoor enkel uw rijksregisternummer nodig. De rest wordt voor u geregeld. Een ziekteverzekering kost is België tussen de €100 en €150 per jaar, afhankelijk van het pakket dat u kiest.
Nadat u uw aanvraag heeft ingediend, duurt het hooguit een week voor uw lidmaatschap afgerond is. U betaalt dan per kwartaal een bijdrage, die vaak via domiciliëring verloopt.
Hoe worden de medische kosten terugbetaald?
We zitten momenteel in een transitie van papier naar digitaal waardoor het niet overal hetzelfde verloopt. Volgens de ‘oude’ manier krijgt u stickers van uw mutualiteit die u kan gebruiken bij de dokter, tandarts, etc. Na een doktersbezoek krijgt u een papieren attest waar u deze sticker op kan plakken en dan kan u dat attest binnenbrengen bij uw mutualiteit. Binnen 1 à 2 weken worden uw kosten terugbetaald.
Volgens de elektronische manier gebeurt alles via uw eID. De dokter of andere medische dienstverlener geeft uw kosten rechtstreeks door aan uw mutualiteit en deze betaalt het binnen de 1 à 2 weken automatisch terug. U hoeft hiervoor zelf niks meer te doen. Het gaat soms zelf zo ver dat dokters enkel nog de kost aanrekenen die de mutualiteit niet dekt.
Sociale zekerheid in België
Over het algemeen is de sociale zekerheid dus zeer goed opgezet in België. Het is verplicht, maar wel erg betaalbaar (in vergelijking met buurlanden) en het dekt veel kosten. Zorg dus dat u dit zeker op tijd regelt wanneer u aan de voorwaarden voldoet.