Search

Pour des informations en français,

Thuiszorg België: Krijg hulp aan huis

Door Eveline H.
Bijgewerkt op 25 september 2024
Geschatte leestijd: 4 minuten

Wanneer u ouder wordt, is het niet altijd even makkelijk om alle taken en klusjes in huis zelf te blijven doen. Toch wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis. Daarom kan u in België beroep doen op verschillende soorten thuiszorg en thuishulp om uw leven wat makkelijker te maken. In dit artikel bespreken we wat er allemaal bestaat en hoe u deze hulp aanvraagt.

Thuiszorg België: Krijg hulp aan huis
In België kan u beroep doen op verschillende soorten thuiszorg en thuishulp om uw leven wat makkelijker te maken.

Wat is thuiszorg?

Thuiszorg is een vorm van extra hulp of verpleging voor mensen die het lastig hebben zelfstandig te wonen. Dit kan zijn omdat ze een dagje ouder worden, maar kan ook gebeuren bij ziekte of een handicap. Er bestaan verschillende teams om te helpen met verschillende soorten taken. 

Welke thuiszorgdiensten zijn er?

Er zijn veel verschillende diensten om ervoor te zorgen dat alle soorten hulp kunnen worden aangeboden. Denk hierbij aan:

  • Dienst voor gezinszorg: pedagogische en psychosociale begeleiding
  • Dienst voor logistieke hulp: hulp bij schoonmaken en huishoudelijke taken
  • Dienst voor oppashulp: gezelschap houden bij ouderen en basisverzorging verlenen
  • Dienst voor thuisverpleging: verpleging die aan huis komt voor verzorging
  • Dienst voor nachtzorg: voor zorg en ondersteuning tijdens de nacht

U zou ook willen ontdekken welke belastingvoordelen u kunt krijgen bij de aankoop van een auto voor een persoon met een handicap.

Waar uw thuiszorg aanvragen?

U kan op twee manieren te werk gaan. Enerzijds kan u langsgaan bij uw ziekenfonds of arts om daar een verwijzing te krijgen voor thuiszorg, maar u kan ook rechtstreeks naar een thuiszorgverlener zoals i-mens of het Wit-Gele Kruis.

Om uw aanvraag in te dienen, kan u vaak online een formulier invullen waarin u gegevens achterlaat zoals uw naam, adres, contactgegevens, uitleg over de situatie, de mutualiteit waarbij u aangesloten bent en uw rijksregisternummer. Op basis van deze informatie gaat de zorgverlener aan de slag om de juiste diensten en mensen in te schakelen om uw situatie zo dragelijk mogelijk te maken.

Afhankelijk van de beschikbaarheid en drukte kan u enkele dagen later al iemand aan huis verwachten. Heeft u echt iemand nodig binnen de 48 uur? Dan kan u best bellen naar de zorgverlener om het proces te versnellen.

Waar uw thuiszorg aanvragen?
U kan langsgaan bij uw ziekenfonds of arts om daar een verwijzing voor thuiszorg te krijgen, maar u kan ook rechtstreeks naar een thuiszorgverlener gaan.

Wie heeft er recht op thuiszorg?

Ledereen die moeite heeft om zelfstandig thuis te wonen, heeft recht op thuiszorg. Dat kunnen dus ouderen zijn, maar ook mensen die ziek zijn, net geopereerd of gehandicapt. 

U krijgt ook zorg zolang u deze nodig heeft. Dat kan dus tijdelijk zijn, maar ook permanent, tot u het zelf stopzet of komt te overlijden bijvoorbeeld.

Wat kost thuiszorg?

De kosten van thuiszorg hangen af van verschillende factoren. Enerzijds van de het soort dienst dat u afneemt, maar anderzijds ook van hoe hoog de inkomsten van uw gezin zijn. U betaalt de diensten altijd per uur dat een verzorger is langskomen. Gemiddeld komt het neer op € 2,99 tot € 7,58 per uur.

De reden waarom deze kosten laag liggen, is omdat uw ziekenfonds in grote maten tussenkomt om een deel terug te betalen. Ook bij operaties, ziekte of een handicap is dit het geval.

Optie tot mantelzorg

Zijn bovenstaande kosten toch nog moeilijk voor u om te betalen of heeft u veel zorg nodig, zowel overdag als ’s nachts? Dan kan mantelzorg een goede optie zijn voor u. Dit is ook een vorm van thuiszorg waarbij een vrijwilliger tijdelijk bij u komt inwonen om u te helpen. Die vrijwilliger kan een familielid zijn of een vriend/vriendin waardoor het vaak ook prettiger aanvoelt dan wanneer er steeds verplegers langskomen. 

Optimale hulp in België

Wanneer u dus moeite heeft om zelfstandig thuis te blijven wonen, al dan niet door ouderdom of ziekte, zijn er verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen bij dagdagelijkse taken. Zo kan u vermijden dat u begeleid moet gaan wonen en kan u het comfort van uw eigen woning behouden.

Deel het artikel

Picture of Eveline H.

Eveline H.

Met een achtergrond in journalistiek en meer dan 5 jaar ervaring in SEO-schrijven, richt ik mij op het creëren van toegankelijke en informatieve content. Voor sociale-hulp.be schrijf ik over sociale bijstand en administratieve procedures in de Vlaamssprekende regio’s van België, met als doel mensen te helpen beter te navigeren door de beschikbare steunmaatregelen.

⬇️ Dit kan ook interessant voor je zijn ⬇️

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…

Geef ons je vragen en suggesties