Search

Pour des informations en français,

Gezondheid » Gezondheidszorgondersteuning » Welke medicatie krijgt u terugbetaald in België? 

Welke medicatie krijgt u terugbetaald in België? 

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 13 augustus 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

Dankzij de ziekteverzekering van uw ziekenfonds of het bijzonder solidariteitsfonds krijgt u bepaalde geneesmiddelen terugbetaald. Hieronder gaan we dieper in op de categorieën geneesmiddelen waarvoor er geheel of gedeeltelijk een terugbetaling is voorzien in België, de voorwaarden en de kostprijs. 

Terugbetaling van medicatie
Het RIZIV voorziet een lijst met geneesmiddelen die geheel of terugbetaald worden.

Hoe is de terugbetaling van medicatie geregeld? 

In België is de terugbetaling van geneesmiddelen geregeld door de verplichte ziekteverzekering. Het systeem van terugbetaling is gebaseerd op een lijst van geneesmiddelen die worden vergoed door het RIZIV of Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering. Deze lijst staat ook wel bekend als de nomenclatuur

Hierin staan de voorwaarden en bedragen voor de terugbetaling van geneesmiddelen met voorschrift. Deze terugbetaling kan geheel of gedeeltelijk zijn. Dit is afhankelijk van de categorie geneesmiddel.  

Voorwaarden terugbetaling medicatie

Een geneesmiddel kan terugbetaald worden als

 • De apotheker een voorschrift krijgt dat werd opgesteld door een huisarts, specialist, tandarts of vroedvrouw
 • De apotheker u het geneesmiddel bezorgt
 • Het geneesmiddel op een lijst van geneesmiddelen met terugbetaling staat
 • De terugbetalingsvoorwaarden voldaan zijn 

Welke geneesmiddelen worden terugbetaald?

Er is door de ziekteverzekering een terugbetaling voorzien voor alle geneesmiddelen die in de nomenclatuur van het RIZIV opgenomen zijn. Dit zijn: 

 • Farmaceutische specialiteiten
 • Magistrale bereidingen
 • Voorbehoedsmiddelen voor jongeren t.e.m. 24 jaar 
 • Actieve verbandmiddelen
 • Radio-isotopen
 • Medische zuurstof
 • Weesgeneesmiddelen
 • Vruchtbaarheidsstoornissen
 • Unmet Medical Need
 • Innovatieve geneesmiddelen
 • Het griepvaccin

Sommige geneesmiddelen worden niet in deze nomenclatuur opgenomen omdat ze niet als noodzakelijk worden beschouwd of omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor is. 

Categorieën vergoeding geneesmiddelen 

De vergoedingscategorie van een farmaceutische specialiteit hangt af van het medisch-therapeutisch belang en het noodzakelijke karakter. 

Er zijn 7 verschillende vergoedingscategorieën van geneesmiddelen

Geneesmiddelen die niet behoren tot een van deze vergoedingscategorieën worden vaak de Categorie D geneesmiddelen genoemd. Hiervoor is geen terugbetaling voorzien.

Kostprijs geneesmiddelen 

Een geneesmiddel kost niet altijd evenveel. Meer nog, voor heel veel geneesmiddelen bestaan er goedkopere alternatieven. Vraag bij uw apotheker daarom altijd naar het goedkoopste geneesmiddel. De werking is identiek, alleen de prijs is verschillend. 

Hoeveel krijgt u terugbetaald? 

Soms krijgt u als patiënt het geneesmiddel volledig terugbetaald. In andere gevallen krijgt een deel van het geneesmiddel terugbetaald en moet u enkel uw persoonlijk aandeel of ‘remgeld’ betalen. Dit is afhankelijk van het geneesmiddel dat u nodig heeft. 

Heeft u recht op een verhoogde tegemoetkoming binnen de ziekteverzekering? Dan is uw persoonlijk aandeel kleiner. Het resterende bedrag van de kosten van het geneesmiddel betaalt uw ziekenfonds rechtstreeks terug aan uw apotheker. 

Terugbetaling medicatie via ziekteverzekering 

In België is een ziekteverzekering verplicht. U kan zich hiervoor aansluiten bij een ziekenfonds naar keuze. Of u kan zich gratis aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering. 

Dankzij uw ziekteverzekering heeft u recht op een basisvergoeding voor bepaalde geneesmiddelen. Voor geneesmiddelen op voorschrift betaalt u slechts een klein deel van de kostprijs. De rest betaalt uw ziekenfonds rechtstreeks aan uw apotheker. Dit gaat als volgt: 

 1. Uw arts schrijft u een geneesmiddel voor
 2. Uw apotheker kan dit voorschrift via uw elektronische identiteitskaart raadplegen en weet hoeveel u moet betalen voor dit geneesmiddel
 3. U betaalt enkel uw persoonlijk aandeel of ‘remgeld’ 
 4. Uw ziekenfonds betaalt de rest

Terugbetaling medicatie via het bijzonder solidariteitsfonds 

Lijdt u aan een ernstige medische aandoening en worden de geneesmiddelen niet terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering? Dan kan u in sommige gevallen een financiële tegemoetkoming krijgen van het bijzonder solidariteitsfonds van het RIZIV. 

Terugbetaling van medicatie in België

Kortom, in België bent u verplicht om een ziekteverzekering af te sluiten bij een ziekenfonds naar keuze of de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering. Het RIZIV voorziet een lijst met geneesmiddelen die geheel of terugbetaald worden. Hierdoor moet u voor deze geneesmiddelen bij de apotheker zelf enkel uw eigen aandeel of ‘remgeld’ betalen. De rest van het bedrag betaalt uw ziekenfonds rechtstreeks aan uw apotheker. Bij vragen rond de terugbetaling van medicatie kan u steeds bij uw ziekenfonds terecht. 

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…