Search

Pour des informations en français,

Hoe een parkeerkaart aanvragen voor personen met een handicap?

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 06 augustus 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten

Heeft u een lichamelijke beperking waardoor uw mobiliteit minder is? Dat kan frustrerend zijn. Moet u altijd parkeren ver van de ingang van een gebouw? Die grote afstand is om moedeloos te worden. Daar hebben wij alle begrip voor. U zit hoogstwaarschijnlijk met heel wat prangende vragen over hoe u een parkeerkaart voor personen met een beperking kunt aanvragen, daarom hebben we in dit artikel enkele vragen voor u beantwoordt, zoals hoe u een parkeert kunt aanvragen, de vereisten en een stap-voor-stap uitleg. 

Parkeerkaart voor personen met een handicap: Lege parkeerplaatsen voor gehandicapten, heldere dag
In Vlaanderen hebben er ongeveer 380.000 mensen een parkeerkaart voor personen met een handicap.

Wat is een parkeerkaart voor gehandicapten?

Een parkeerkaart voor personen met een handicap, ook wel bekend als een parkeerkaart voor personen met beperkte mobiliteit, of ook wel de gehandicaptenkaart genoemd, is een officiële kaart, uitgegeven door de Vlaamse Overheid, die personen met een handicap het recht geeft op speciale parkeerplaatsen. Deze kaart geeft mensen met mobiliteitsproblemen het recht om een voorrechtsbehandeld te krijgen door betere parkeersplaatsen. Dit staat in het Ministerieel Besluit van 7 mei 1999, betreffende parkeerkaarten met een handicap.

Wie kan zo’n parkeerkaart voor gehandicapten aanvragen?

De parkeerkaart voor gehandicapten kan aangevraagd worden door mensen die een ernstige mobiliteitsbeperking hebben, hetzij door een fysieke handicap of door een ziekte waardoor umoeilijk of niet kunt lopen. Uiteraard kunnen ook ouderen die moeite hebben met lopen, ook in aanmerking komen voor een mindervalide parkeerplaats.

U heeft recht op een parkeerkaart voor personen met een beperking als u:

  • een langdurige invaliditeit hebt van minstens 50% (van de benen) of van minstens 80% of meer als u een andere invaliditeit hebt.
  • invalide bent door de oorlog (burgerlijk of militair) met een invaliditeit van minstens 50%
  • volledig verlamd bent aan uw armen, of indien uw beide armen werden geamputeerd
  • door uw gezondheidstoestand minder zelfredzaam bent, of uw mobiliteit minder is

Wat zijn de voordelen van een parkeerkaart voor gehandicapten?

Met een parkeerkaart voor gehandicapten krijgt u toegang tot VIP-parkeerplaatsen, zeg maar, die dichter bij de ingangen van gebouwen en andere voorzieningen liggen, bijvoorbeeld de supermarkt, stadscentrum, luchthaven, hotel, ziekenhuis, enz. Deze parkeerplaatsen zijn meestal breder en bieden meer ruimte om in en uit het voertuig te stappen. Hierdoor is slechts minimale inspanning nodig om het gebouw binnen te gaan. Dat maakt uw leven veel aangenamer.

In de meeste Belgische steden en gemeenten zijn er verkeersplaatsen voor mindervaliden. Als u zelf in een gemeente woont, en u heeft suggesties of vragen omtrent zo’n parkeersplaatsen kunt u uw gemeentebestuur contacteren. 

Wat zijn de vereisten en benodigde documenten om een verkeerskaart voor gehandicapten aan te vragen?

Om gebruik te kunnen maken van een parkeerkaart voor personen met een handicap, moet je aan deze voorwaarden voldoen:  

  • minstens 2 punten scoren voor het onderdeel “verplaatsingen”.
  • u heeft een verminderde graad van zelfredzaamheid met minstens 12 punten
  • Kinderen moeten op basis van het attest “Opgroeien/Iriscare/Aviq” een totaal van 6 punten hebben op de eerste pijler, of 2 punten op de categorie 2.3 verplaatsing.
  • u moet toelating hebben van de adviserend geneesheer van het RIZIV of van de Vlaamse Sociale Bescherming, om een mobiliteitshulpmiddel aan te kopen. Zie deze lijst hier 
  • u moet een blijvende invaliditeit van minstens 50% hebben aan de onderste ledematen
  • uw beide armen zijn zijn verlamd of geamputeerd
  • u bent oorlogsinvalide (militair of burgerlijk) met minstens 50% oorlogsinvaliditeit

Waar en hoe kan ik een parkeerkaart aanvragen? Stap-voor-stap handleiding

  1. Eerst en vooral dien je een tegemoetkoming aan te vragen via de online app MyHandicap.
  2. Vul vervolgens de vragenlijst in. Daarvoor hebt u een elektronische identiteitskaart nodig met PIN code en een kaartlezer, of gerbuik de ITSME app.
  3. Het is mogelijk dat u een uitnodigingsbrief krijgt voor een korte afspraak bij uw huisarts of ziekenhuis.
  4. Tot slot, indien u recht heeft op de parkeerkaart ontvangt u deze per post toegestuurd bij u thuis.

Als het niet lukt om deze aanvraag zelf te doen, dan kan u nog steeds even aankloppen bij uw mutualiteit, gemeente of Sociaal Huis (OCMW). 

En als laatste hulpmiddel, indien u moeilijkheden ondervindt om uw mutualiteit of gemeente te contacteren voor de cm aanvraag parkeerkaart, kan u een afspraak maken met een van de maatschappelijk werkers van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Klik hier.

Heeft u nog meer informatie nodig? Neem dan een kijkje op de officiële website van de Vlaamse Overheid hier of via de FOD Sociale Zekerheid. Wilt u dit via de Christelijke Mutualiteit doen, en wenst u de CM aanvraag parkeerkaart te doen, dan kan dat ook via deze link

Er zijn speciale parkeerplaatsen beschikbaar voor ouderen met een mobiliteitsbeperking. Deze plaatsen zijn ook toegankelijk met een parkeerkaart voor gehandicapten. Het aanvragen van een parkeerkaart voor ouderen volgt dezelfde procedure als hierboven beschreven.

Kan de parkeerkaart in elke stad gebruikt worden?

Ja, of het nu gaat om een parkeerkaart Antwerpen of parkeerkaart Brugge, een parkeerkaart voor gehandicapten is geldig in heel België. Dit betekent dat u de kaart kunt gebruiken in elke stad en gemeente, inclusief grote steden zoals de parkeerkaart Leuven en Antwerpen.

Wat moet ik doen als ik de parkeerkaart kwijt ben in geval van diefstal of verlies? 

Als uw parkeerkaart verloren gaat of gestolen wordt, moet u dit zo snel mogelijk melden bij de FOD Sociale Zekerheid. U kunt dan een duplicaat aanvragen door een verklaring van verlies of diefstal en een nieuw aanvraagformulier in te dienen via het digitale loket.

In het geval dat uw parkeerkaart beschadigd is, kunt u ze opsturen naar het adres van de FOD Sociale Zekerheid op het onderstaande adres.

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid
Directie-generaal Personen met een handicap
Kruidtuinlaan 50 bus 150
1000 Brussel

Wat zijn de kosten, geldigheid en verwerkingstijd?

Een parkeerkaart voor gehandicapten is gratis. De geldigheidsduur van de kaart kan variëren, afhankelijk van uw medische situatie, maar meestal is deze levenslang minstens 5 jaar. In andere gevallen is ze levenslang geldig. Het hangt af van uw situatie.

De verwerkingstijd van een parkeerkaart duurt gemiddeld drie weken.

Als uw kaart beschadigd is, stuur ze dan naar het onderstaande adres op zodra u de nieuwe kaart hebt ontvangen. 

Welke organisatie doet de procedure voor de parkeerkaart?

De FOD Sociale Zekerheid is verantwoordelijk voor de uitgifte en het beheer van parkeerkaarten voor gehandicapten. Voor hulp en informatie kan u contact opnemen met de FOD Sociale Zekerheid.

En tot slot…

Het aanvragen van een parkeerkaart voor gehandicapten in België is een proces dat zorgvuldig moet worden gevolgd. Door de juiste documenten in te dienen en de stappen te volgen, kunnen personen met een mobiliteitsbeperking profiteren van de voordelen van speciale parkeerplaatsen.

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…