Andere hulp » Mobiliteit » Ontdek de voordelen van een elektrische wagen 

Ontdek de voordelen van een elektrische wagen 

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 07 oktober 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

De elektrische wagen wint steeds meer aan populariteit. Hoewel deze op het eerste zicht duurder is dan een model op benzine of diesel, loont het toch de moeite om er eentje aan te schaffen. De overheid ondersteunt namelijk fors de omschakeling naar elektrisch rijden, waardoor ook een elektrische wagen financieel heel interessant wordt. Hieronder gaan we dieper in op wat de kosten van een elektrische wagen zijn, van welke fiscale voordelen u geniet wanneer u een elektrisch voertuig bezit en waar u op moet letten. 

Voordelen elektrische wagens
Hoewel de aankoopprijs van een elektrische wagen vaak hoger ligt dan die van een diesel of benzinewagen kan het financieel toch interessant zijn

Elektrische wagens: eenvoudig in onderhoud

Een elektrische wagen is eenvoudiger in onderhoud dan een auto die rijdt op benzine of diesel. Dat komt doordat een elektrische wagen geen motorolie, oliefilter, luchtfilter, bougies of V-riemen heeft. Daarnaast is er minder slijtage aan de bewegende delen in de motor, de remblokken en remschijven. Dit drukt de prijs van herstellingswerken of het aanschaffen van nieuwe onderdelen voor uw wagen. 

Vrijstelling van de BIV en verkeersbelasting 

In België betaalt u als nieuwe eigenaar van een nieuwe of tweedehandsauto een eenmalige heffing: de belasting op inverkeerstelling (BIV). Daarnaast moet u als bestuurder van een motorvoertuig jaarlijks de verkeersbelasting betalen.  

Hoewel deze belastingen verschillen per gewest, bent u altijd voordeliger af wanneer u de eigenaar van een elektrische auto bent. 

In Vlaanderen

Als eigenaar van een elektrische auto bent u vrijgesteld van zowel de belasting op inverkeersstelling als de jaarlijkse verkeersbelasting

In Brussel

In Brussel heeft u systematisch recht op de minimum heffingen

In Wallonië

In Wallonië heeft u systematisch recht op de minimum heffingen. Bovendien heeft de Waalse regering de principes van een geleidelijke hervorming van de autofiscaliteit goedgekeurd. Hierbij zullen nieuwe en elektrische auto’s tijdelijk een voordeel krijgen, terwijl grote auto’s die meer vervuilen zwaarder belast worden. 

Fiscale voordelen voor particulieren en bedrijven

Als u een elektrische wagen bezit, geniet u zowel als particulier als bedrijf van verschillende fiscale voordelen

Als particulier 

  • Koopt u een elektrische motorfiets, drie- of vierwieler? Dan kan u belastingvermindering bekomen in de personenbelasting. Deze bedraagt 15% van de aankoopprijs met een maximum van 5.040 euro voor een vierwieler
  • Koopt en plaats u een laadstation bij u thuis? Tot 31 augustus 2024 kan u rekenen op een belastingvermindering op deze investering. Dit geldt zowel voor eigenaars als voor huurders. 

Als bedrijf

  • Elektriciteitskosten zijn voor 75% aftrekbaar en de btw op autokosten kan worden afgetrokken tot maximum 50%. 
  • De btw op de kosten van een oplaadstation kan tot maximum 100% worden afgetrokken. 
  • Koopt en plaats u een (semi-)publiek toegankelijk laadstation? Tot 31 augustus 2024 kan u rekenen op een verhoogde kostenaftrek. Dit aftrekpercentage bedraagt tot dan 150%. Ook de bijbehorende kosten zijn aftrekbaar, bijvoorbeeld de bekabeling, de aankoop en installatie van een elektriciteitscabine om de laadpalen van stroom te voorzien, enz. 
  • De elektriciteit die voertuigen tanken aan een laadstation is gedeeltelijk aftrekbaar als beroepskosten.

Voordeel van alle aard (VAA)

Heeft u als loontrekkende recht op een bedrijfswagen? Dan geniet u een voordeel van alle aard (VAA). Op het privégedeelte moet u belastingen betalen. Hoeveel dit precies bedraagt, is afhankelijk van de cataloguswaarde, de CO2-uitstoot en de leeftijd van uw bedrijfswagen. 

Bij een elektrische wagen is de uitstoot nul, wat ervoor zorgt dat het VAA lager ligt en u dus minder belastingen betaalt dan bij een benzine- of dieselauto. 

Ontdek nog meer sociale voordelen waarvan u kan genieten in België. 

Een financieel voordelig totaalplaatje

Hoewel de aankoopprijs van een elektrische wagen vaak hoger ligt dan die van een diesel- of benzinewagen, kan het financieel toch interessant zijn. Dit komt door te kijken naar het totaalplaatje. 

In Vlaanderen wordt u als eigenaar van een elektrische auto vrijgesteld van zowel de belasting op inverkeersstelling als de jaarlijkse verkeersbelasting. Ook in Brussel en Wallonië geniet u van voordelen en betaalt u slechts de minimum heffingen. 

Daarnaast krijgt u als particulier en bedrijf verschillende fiscale voordelen, onder andere bij de aankoop en het plaatsen van een laadstation. Ook wanneer u een bedrijfswagen heeft, is een elektrische wagen interessant. U betaalt dan minder belastingen door een lager voordeel van alle aard (VAA). 

Heeft u vragen omtrent de fiscale voordelen van een elektrische wagen? Neem contact op met uw boekhouder of het Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…