Search

Pour des informations en français,

Omstandigheidsverlof België: verlof klein verlet aanvragen 

Door Eveline H.
Bijgewerkt op 25 september 2024
Geschatte leestijd: 4 minuten

Gaat u trouwen of is er een overlijden in de familie? Dan maakt u kans op verlof voor klein verlet. Dit kan dan om 1 of meerdere dagen verlof gaan, afhankelijk van uw werkgever en paritair comité. Wat het omstandigheidsverlof precies inhoudt en hoe u dit kan aanvragen, leggen we u uit in dit artikel.

Wat is omstandigheidsverlof?
Ledere werknemers heeft dus recht op klein verlet voor een familiegebeurtenis.

Wat is omstandigheidsverlof?

Omstandigheidsverlof, of ook wel klein verlet genoemd, is een periode waarin de werknemer recht heeft om afwezig te zijn op het werk zonder zijn of haar loon te verliezen. Er zijn verschillende gebeurtenissen die vallen onder klein verlet:

  • Een huwelijk, overlijden of andere familiegebeurtenis
  • Burgerlijke opdrachten zoals bijvoorbeeld gaan stemmen
  • Wanneer u voor het gerecht moet verschijnen

Wat is het verschil met verlof om dwingende redenen?

Verlof om dwingende redenen is iets heel anders dan omstandigheidsverlof. Omstandigheidsverlof kan u redelijk van te voren aankondigen, maar verlof om dwingende redenen kan u direct opnemen. Dit komt meestal voor bij ziekte, een ongeval of een nabij familielid dat naar het ziekenhuis moet.

Dit verlof mag niet meer dan 10 dagen per jaar gebruikt worden en is meestal ook onbetaald. Maak hier duidelijke afspraken over met uw werkgever voor u vertrekt.

Wie kan omstandigheidsverlof aanvragen?

Omstandigheidsverlof kan opgenomen worden door iedereen die in loondienst werkt en waarbij u of uw partner een specifieke gebeurtenis ondervindt.

Hoe lang krijgt u verlof?

De duur van uw omstandigheidsverlof hangt af van de gebeurtenis én van uw paritair comité of werkgever. Gemiddeld worden volgende termijnen aangenomen:

  • Huwelijk of wettelijke samenwoning: 4 dagen
  • Huwelijk of wettelijke samenwoning van een kind: 2 dagen
  • Huwelijk of wettelijke samenwoning van een ouder, broer, zus, grootouder of kleinkind: enkel de dag zelf
  • Overlijden van partner, kind of pleegkind: 10 dagen
  • Overlijden van een ouder of pleegouder: 4 dagen
  • Overlijden van een aanverwant die onder hetzelfde dak woont: 2 dagen
  • Overlijden van een aanverwant die niet onder hetzelfde dak woont: 1 dag
  • Overlijden van een pleegkind bij korte pleegzorg: 1 dag

Het is wel de bedoeling dat u een volledige werkdag verlof neemt en dit steeds op en zo dicht mogelijk bij de gebeurtenis.

U kunt ook lezen: Verzekering voor arbeidsongevallen in België.

Hoe uw omstandigheidsverlof aanvragen?

Uw omstandigheidsverlof kan u rechtstreeks bij uw werkgever aanvragen. Voor een huwelijk heeft u een officieel document nodig van de gemeente. Dit krijgt u wanneer u het huwelijk gaat aangeven. Bij een overlijden geldt vaak het overlijdensbericht als bewijs. 

Het is niet verplicht om uw klein verlet van te voren aan te geven. Vaak is dit ook niet mogelijk, denk maar aan een plots overlijden. Heeft u echter al wel de mogelijkheid om het vooraf aan te geven, zoals bij een huwelijk bijvoorbeeld, dan is dit wel zo netjes ten opzichte van uw werkgever.

Het spreekt voor zich dat u wel toestemming moet krijgen van uw werkgever om het verlof te mogen opnemen. Vaak is dit geen probleem. Heeft u toch moeite om een overeenkomst te sluiten met uw werkgever? Dan kan u steeds raad vragen bij uw vakbond voor hulp.

Gevolgen van de opname van omstandigheidsverlof

Het opnemen van omstandigheidsverlof heeft geen invloed op uw loon. Dit wordt gewoon doorbetaald aan 100% van uw loon, zoals op andere betaalde vakantiedagen.

Daarbuiten heeft het ook geen invloed op uw vakantiedagen, pensioen, vakantiegeld of eindejaarspremie. 

Opnemen van omstandigheidsverlof

Ledere werknemers heeft dus recht op klein verlet voor een familiegebeurtenis. U kan hiervoor steeds terecht bij uw werkgever. Geef het zo ver mogelijk van te voren aan en zorg meteen voor de juiste documenten om zo snel mogelijk toestemming te krijgen.

Deel het artikel

Picture of Eveline H.

Eveline H.

Met een achtergrond in journalistiek en meer dan 5 jaar ervaring in SEO-schrijven, richt ik mij op het creëren van toegankelijke en informatieve content. Voor sociale-hulp.be schrijf ik over sociale bijstand en administratieve procedures in de Vlaamssprekende regio’s van België, met als doel mensen te helpen beter te navigeren door de beschikbare steunmaatregelen.

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…