Ben je student in België en wil je tijdelijk aan een buitenlandse universiteit studeren of stage lopen in het buitenland? Het populaire Erasmusprogramma maakt dit mogelijk. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt!
- Wat is Erasmus?
- Wie komt in aanmerking voor een erasmusbeurs of Erasmus+ in België?
- Waar heb ik recht op?
- Welke documenten zijn vereist om in het kader van een erasmus uitwisseling in het buitenland te studeren?
- Wat zijn de deelnemende landen in het Erasmus programma?
- Hoe meld je je aan bij het Erasmus programma?
- Hoe zit het met de verwerkingstijd, kosten en geldigheid?
- Heb ik kans om in het buitenland te studeren en stage te lopen?
- FAQ
Wat is Erasmus?
Erasmus is een programma dat in 1987 door de Europese Unie werd opgezet om onderwijs, opleiding, jeugd en sport in verschillende landen over de hele wereld te bevorderen. Het hoofddoel was het bevorderen van uitwisselingen tussen verschillende universiteiten.
Dankzij Erasmus kunnen studenten voor een periode van 3 tot 12 maanden aan een buitenlandse school of universiteit studeren.
Wie komt in aanmerking voor een erasmusbeurs of Erasmus+ in België?
Om te kunnen deelnemen aan uitwisselingen in het kader van het Erasmus-programma of Erasmus+, moeten universiteitsstudenten of studenten aan de hogeschool ten minste het eerste jaar van hun universitaire studie hebben afgerond.
Studenten aan de drie universitaire niveaus (bachelor, master en doctoraat) kunnen zich aanmelden voor Erasmus,zonder leeftijdsgrens.
Waar heb ik recht op?
Je hebt recht op financiële ondersteuning door subsidieovereenkomsten (in het Engels heet dit een “grant”). Deze worden ondertekend door je uitzendende of ontvangende instelling. Zij vragen financiering aan namens hun studenten.
Het bedrag is een bijdrage in de reiskosten en de dagelijkse kosten van levensonderhoud.
De details van deze beurs zijn afhankelijk van veel verschillende voorwaarden, zoals verschillen in kosten van levensonderhoud tussen jouw land en het land van bestemming het aantal studenten dat een beurs aanvraagt de afstand tussen de landen en de beschikbaarheid van andere beurzen.
Als Erasmus+ student ben je vrijgesteld van collegegeld, inschrijvingsgeld, examengeld en kosten voor toegang tot laboratoria of bibliotheken aan de ontvangende instelling. Kleine kosten voor verzekeringen of lidmaatschap van de studentenvereniging kunnen nog wel van toepassing zijn.
Welke documenten zijn vereist om in het kader van een erasmus uitwisseling in het buitenland te studeren?
Als je inwoner bent van een land van de Europese Unie en de nationaliteit van een van deze landen bezit, heb je geen visum nodig als je binnen het Schengengebied reist.
In het geval van landen die geen deel uitmaken van het Schengengebied, moet je een visum aanvragen bij het consulaat van het betreffende land. Daar verkrijg je vervolgens informatie over de te volgen procedures.
Je moet ook de volgende documenten kunnen voorleggen:
- Identiteitskaart
- Een recent schooldiploma
- Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC)
- Examenresultaten
- Een motivatiebrief
- Aanbevelingsbrieven van docenten (aanbevolen)
Wat zijn de deelnemende landen in het Erasmus programma?
Dit zijn de verschillende landen waar je kunt studeren in het kader van het Erasmus-programma:
- Lidstaten van de Europese Unie
- Landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein)
- Partners uit derde landen (Servië, Turkije, Noord-Macedonië, enz.)
Op de Erasmus-website vind je een lijst met alle landen die in aanmerking komen.
Hoe meld je je aan bij het Erasmus programma?
Lijkt studeren in Italië of Noorwegen je wel wat? Wil je graag een andere cultuur leren kennen en nieuwe vrienden maken? Als je geïnteresseerd bent in het Erasmusprogramma, informeer dan bij het secretariaat van je universiteit of hogeschool om te weten aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor het Erasmus uitwisselingsprogramma.
Hoe werkt Erasmus? Algemeen gesproken is de voorwaarde dat je je studie moet voortzetten met een opleiding die gerelateerd is aan de oorspronkelijke opleiding die je in België hebt gevolgd. Bijvoorbeeld, in het geval dat je sociaal werk studeert, moet de studie die je in het buitenland kiest, verband houden met of vergelijkbaar zijn met diezelfde specialisatie.
Zodra je de hogeschool of universiteit hebt gekozen die een programma aanbiedt dat overeenkomt met jouw studieprogramma en academische doelstellingen, hoef je alleen nog maar de vereiste documenten in te dienen bij de Erasmusafdeling van je universiteit of hogeschool.
Je kan verschillende keren het Erasmusprogramma volgen, maar het totale aantal perioden mag niet langer zijn dan 12 maanden binnen eenzelfde studie (bachelor, master en doctoraat)
Hoe zit het met de verwerkingstijd, kosten en geldigheid?
Nadat je je aanvraag hebt ingediend om te worden beoordeeld op basis van toelatingscriteria en de cijfers van je examens en achtergrond, ontvang je uiterlijk zes maanden na de uiterste inschrijfdatum bericht van je universiteit over de beslissing.
Aanvragen zijn gratis en de verwerkingstijd kan 2 tot 12 maanden duren, afhankelijk van het project.
Heb ik kans om in het buitenland te studeren en stage te lopen?
Als je op zoek bent naar een nieuwe ervaring om je studie een tijdje in het buitenland verder te zetten of om daar stage te lopen, hoef je je alleen maar aan te melden voor registratie aan het Erasmusprogramma, vooral omdat je, zoals hierboven al is vermeld, een Erasmusbeurs kunt krijgen.
Meer informatie nodig? Neem dan contact op met het Erasmusagentschap op +32 2 54262 78 of stuur een e-mail naar info@aef-europe.be.
FAQ
Kan ik een beurs aanvragen?
Ja, Als Erasmus+-student kan je een beurs (mobiliteitstoelage) aanvragen. Aan het programma en de beurs zijn wel enkele voorwaarden verbonden.
Wat zijn de kosten van zo’n beurs?
Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Het maandelijks beursbedrag dat je als Erasmus+-student krijgt hangt onder andere af van:
- Je ouders hun inkomen en het land van bestemming: hoe duurder het gastland, hoe hoger jouw beurs.
- Het type uitwisseling: een stage of beurs.
- Persoonlijke situatie. Erasmus+ hecht veel belang aan gelijke kansen, inclusie en diversiteit. Daarom zijn er extra voorzieningen en ondersteuning voor personen met moeilijkere kansen, zoals beurs- en werkstudenten.
Is het mogelijk om te werken tijdens de studies?
Wil je graag een centje bijverdienen tijdens je verblijf aan een Spaanse universiteit, door in een koffiebar of tapasrestaurant te werken? Dat kan. Zelfs een professionele stage gelinkt aan je studies is een mogelijkheid. Leer hier meer over.