Gezondheid » Gezondheidszorgondersteuning » De FitBonus: in 9 maanden naar een gezonder leven

De FitBonus: in 9 maanden naar een gezonder leven

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 23 december 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten

De FitBonus is een initiatief van de Vlaamse overheid. Het is een gratis welzijnstraject waarbij deelnemers in negen maanden begeleid worden naar een gezonder leven. Dit gebeurt met behulp van professionele coaches en workshops. Met de FitBonus krijgt u de juiste kennis en veerkracht om de batterijen te herladen. Hieronder gaan we dieper in op wat de FitBonus nu precies inhoudt en wie zich kan inschrijven.

De FitBonus in 9 maanden naar een gezonder leven
Dankzij de FitBonus van de Vlaamse overheid kunt u gemakkelijk en gratis deelnemen aan een wellnessprogramma

Wat is de FitBonus? 

De FitBonus is een persoonlijk begeleidingstraject van negen maanden dat werknemers en werkgevers van kmo’s en zelfstandigen helpt om gezonder te leven. 

Het traject omvat inspirerende workshops over het versterken van de fysieke, mentale en sociale gezondheid. Gezond zijn en blijven klinkt eenvoudig, maar het blijkt vaak moeilijker dan gedacht.

Professionele coaches gaan daarom tijdens dit traject dieper in op thema’s zoals beweging, voeding, slaap, stress en veerkracht. 

Waarom deelnemen? 

Stapelt het werk zich steeds verder op? Kan uw mentale gezondheid wat extra aandacht gebruiken? Wilt u uw carrière of privéleven weer op de rails krijgen? 

Veel mensen hebben de neiging om veel energie te steken in hun job, hobby’s, vrienden en familie. Daardoor schiet er nauwelijks nog tijd over om even aan zichzelf te denken. Iets wat op termijn een weerslag heeft op de fysieke en mentale gezondheid. 

Dankzij de FitBonus krijgt u negen maanden lang gratis toegang tot een persoonlijk begeleidingstraject dat uw fitheid, paraatheid en veerkracht een boost geeft. 

Hoeveel kost het? 

Het FitBonus traject is volledig gratis voor werkgevers en werknemers van kmo’s en zelfstandigen in Vlaanderen. 

Inschrijvingsvoorwaarden FitBonus voor werknemers 

Werkt u bij een kleine of middelgrote onderneming? Dan kan u zich gratis inschrijven voor de FitBonus als de onderneming waar u werkt: 

 • in Vlaanderen is gevestigd
 • minder dan 250 werknemers telt 
 • een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro heeft
 • of een balanstotaal van maximaal 43 miljoen euro

Inschrijvingsvoorwaarden FitBonus voor zelfstandigen 

Bent u een werkgever van een kleine of middelgrote onderneming? Of bent u een zelfstandige uit de (social) profit sector? Dan kan u zich alleen of samen met maximaal 50 medewerkers gratis inschrijven als uw onderneming voldoet aan bovenstaande voorwaarden.

U kunt ook lezen: De jobbonus of jobbonusPLUS: wat moet u weten?

Waar en wanneer neemt u deel aan de FitBonus? 

Het is niet nodig om u te verplaatsen om het FitBonus traject te volgen. Alle workshops worden opgenomen en zijn digitaal te raadplegen op een kennisplatform. Zo kan u alle tips en inzichten ook van thuis uit raadplegen. 

Het traject start op woensdag 26 april 2023 met een kick-off. Dit event kan live bijgewoond worden door 150 deelnemers. Experts geven een woordje uitleg bij het traject van negen maanden terwijl u ondertussen geniet van een hapje en een drankje. De andere deelnemers kunnen de kick-off virtueel volgen. 

Het traject loopt van 26 april 2023 tot 31 maart 2024. Daarna start een tweede editie. Er is per traject plaats voor 1.750 deelnemers. Hoe vroeger u zich dus inschrijft, hoe meer kans dat er nog plaats is.

Wat houdt het traject precies in? 

Bij de start van het traject vult u een vragenlijst in. Op basis van de antwoorden van de deelnemers past FitBonus het traject aan. Zo speelt men waar mogelijk in op de verschillende noden. 

Bij de kick-off op 26 april 2023 ontvangt u een starterskit met enkele leuke gadgets en een reflectiedagboek waarin u uw inzichten en leermomenten kan neerpennen. 

Tijdens het traject leert u alles over fysieke, mentale en sociale gezondheid. Er zijn in totaal negen workshops voorzien die elk ongeveer één uur duren en die u online in uw eigen tijd kan bekijken: 

 • Workshop slaap: u krijgt meer inzicht in wat goede slaap nu precies inhoudt
 • Workshop voeding: u ontdekt hoe u een gebalanceerd en gezond eetpatroon kan ontwikkelen via een oplossingsgericht plan
 • Workshop beweging: u krijgt inspiratie om een actieve levensstijl te integreren in uw dagelijkse leven
 • Workshop veerkracht: u leert meer energie uit uw werk te halen 
 • Workshop focus: u leert een plan ontwikkelen om uw focus, productiviteit en energie naar een hoger niveau te tillen
 • Workshop stressbeheersing: u ontdekt hoe u veerkrachtiger met stress kan omgaan en hoe u stress de baas blijft
 • Workshop verbinding: u neemt deel aan concrete oefeningen rond verbinding creëren zodat u meer werkgeluk ervaart 
 • Workshop vertrouwen: u leert hoe u het groepsvertrouwen op de werkvloer kan versterken 
 • Workshop omgaan met verschillen: u leert hoe u beter kan samenwerken 

Daarnaast is er per thema één live Q&A-sessie waarbij experts uw vragen beantwoorden. U kan bovendien deelnemen aan de Energy Scan waarbij uw fysieke fitheid wordt gescreend, en u krijgt toegang tot een sportief evenement en de podcast-wandelingen. 

Hoe kan u inschrijven? 

Voldoet u aan de inschrijvingsvoorwaarden? Dan kan u zich gratis inschrijven op de website van FitBonus. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

 • Bedrijfsnaam
 • Adres van het bedrijf
 • De ondernemingsvorm
 • Het ondernemingsnummer
 • Uw meest recente jaarrekening of een verklaring van uw boekhouder
 • Een sociale balans
 • Uw sector
 • Het aantal werknemers dat deelnemen
 • De gegevens van de contactpersoon

U kan deze gegevens eenvoudig invullen in het online formulier en dit indienen. Zodra u ingeschreven bent, ontvangt u digitaal een bevestiging van de Vlaamse Overheid.

Fitbonus Vlaanderen

Dankzij de FitBonus van de Vlaamse overheid kan u dus eenvoudig gratis deelnemen aan een welzijnstraject. Of u kan op een andere manier uw fysieke en mentale gezondheid een boost geven. Voor meer informatie of hulp kan u terecht bij de Vlaamse Overheid of op de website van de FitBonus.

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…