Huisvesting » Andere Huisvestingsbijstand » Wat houdt de federale verwarmingspremie in?

Wat houdt de federale verwarmingspremie in?

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 23 december 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

Heeft u het ook moeilijk om uw energiefacturen nog te betalen? De prijzen voor elektriciteit en gas blijven maar stijgen en dat brengt vele gezinnen in moeilijkheden. Daarom wil de Belgische overheid zijn bevolking hierin tegemoet komen en wordt er een federale verwarmingspremie uitgereikt per residentieel elektriciteitscontract. Of u ook kans maakt op deze premie en wat het inhoudt, leest u in dit artikel.

Wat houdt de federale verwarmingspremie in
De Belgische regering biedt een federale verwarmingspremie aan per residentieel elektriciteitscontract

Wat is de federale verwarmingspremie?

De federale verwarmingspremie is een som van €100 die automatisch eenmalig wordt toegekend aan elk huishouden met een residentieel elektriciteitscontract, ook wanneer u van een sociaal tarief geniet. Met deze premie wil de Belgische overheid zoveel mogelijk gezinnen financieel steunen in tijden van extreem hoge energieprijzen.

Bedrijven of mensen met een commercieel contract komen dus niet in aanmerking voor deze verwarmingspremie.

Wie is uitgesloten van de premie?

Er zijn ook enkele uitzonderingen waarbij u geen aanspraak kan maken op de verwarmingspremie:

  • voor een elektriciteitscontract voor een tweede verblijfplaats;
  • als u een occasionele klant bent of als u een tijdelijke energie-aansluiting heeft;
  • als u verhuist zonder uw elektriciteitscontract op te zeggen en uw opvolger/nieuwe huurder geen elektriciteitscontract afsluit voor dat adres of indien er geen nieuwe opvolger/nieuwe huurder is;
  • als u in een woongelegenheid verblijft, zoals bijvoorbeeld een rusthuis, waar inwoners verblijfkosten betalen of waarvoor werkingstoelagen worden toegekend.

U zou ook geïnteresseerd kunnen zijn om te lezen over hoe u goedkopere energie kunt krijgen tijdens uw arbeidsongeschiktheid.

Moet u een aanvraag indienen om de premie te ontvangen?

De betaling van de premie gebeurt volledig automatisch, dus u hoeft hiervoor geen aanvraag in te dienen. De premie wordt in overleg met uw energieleverancier verwerkt in een voorschotfactuur, waardoor u eenmalig een lager voorschot moet betalen. Bij sommige leveranciers wordt het teruggestort op uw bankrekening.

Om te weten of u ook de premie zal ontvangen of reeds heeft ontvangen, kan u terecht op de online toepassing van de FOD Economie. 

Federale verwarmingspremie nog niet ontvangen?

Als u voor 1 augustus 2022 nog geen premie heeft ontvangen, dan wil dat zeggen dat er iets mis is gelopen en dan kan u zelf nog een aanvraag indienen bij de FOD Economie om alsnog uw premie te kunnen ontvangen. Het indienen van deze aanvraag kan nog tot 1 november 2022.

Hoe uw aanvraag indienen?

U kan uw aanvraag op twee manieren indienen bij FOD Economie. Enerzijds via de online toepassing. U logt eenvoudig aan met uw elektronische identiteitskaart of met itsme. In de toepassing kan u een document raadplegen om de aanvraag te voltooien. Dit verloopt het snelste, waardoor u ook sneller uw premie zal ontvangen.

Anderzijds kan u een formulier afdrukken, invullen en opsturen met de post naar:

Verwarmingspremie – € 100

 PB 30061

1000 Brussel

U kan dit formulier niet via e-mail versturen, enkel via de post. We raden aan om een recente energiefactuur bij de hand te houden om het formulier makkelijker in te kunnen vullen.

Federale verwarmingspremie nog niet ontvangen
De federale verwarmingspremie is een som van €100 die automatisch eenmalig wordt toegekend aan elk huishouden met een residentieel elektriciteitscontract

Uitbetaling verwarmingspremie

Wanneer u een aanvraag heeft gedaan, wordt deze zo snel mogelijk verwerkt door FOD Economie. Om de twee weken wordt er een lijst met premiegerechtigden naar de leveranciers gestuurd, die dan zo snel mogelijk de premie op uw bankrekening storten of verwerken in uw maandelijks voorschot.

Normaal gezien hoeft u zich dus geen zorgen te maken over de verwarmingspremie omdat deze automatisch gestort werd tussen 18 april en 31 juli 2022. Heeft u toch niet kunnen genieten van de premie?Dan heeft u nog tot 1 november 2022 om een aanvraag in te dienen bij FOD Economie.

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…