Search

Pour des informations en français,

Huisvesting » Andere Huisvestingsbijstand » Woningpas Vlaanderen: het digitale paspoort van uw woning

Woningpas Vlaanderen: het digitale paspoort van uw woning

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 23 december 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

Van verkopen, verhuren tot verbouwen… Wat uw plannen met uw vastgoed ook zijn, het is steeds belangrijk om betrouwbare informatie te vinden over een woning. Om het vele papierwerk achterwege te kunnen laten en alles op één online centraal punt te bundelen, ontwikkelde de Vlaamse overheid een digitale tool. Dat is Woningpas Vlaanderen. Hier kan u alle relevante informatie over uw woning in slechts enkele muisklikken raadplegen. Hieronder gaan we dieper in op wat de Woningpas nu precies is, wat u met deze digitale tool allemaal kan raadplegen en waar u deze informatie over uw woning kan vinden.  

Woningpas Vlaanderen: het digitale paspoort van uw woning
Met de Woningpas Vlaanderen kunt u in een paar klikken alle relevante informatie over uw woning raadplegen.

Wat is de Woningpas? 

Een woning kopen of verkopen, huren of verhuren en bouwen of verbouwen brengt normaalgesproken het nodige papierwerk met zich mee. Dankzij een samenwerking van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, het Departement Omgeving, Wonen in Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) vindt u vanaf nu alle relevante informatie over uw woning op één centraal punt

Van informatie over energieprestaties, isolatie, woningkwaliteit, de bodem, de omgeving,… Alles is te vinden in de digitale tool van de Vlaamse overheid: Woningpas Vlaanderen

Welke informatie verschaft de Woningpas? 

 • Gebouw, indeling, ligging: Hier vindt u een aantal kaarten en satellietfoto’s van uw perceel en de omgeving. 
 • Energie: Bekijk de EPC code of het energieprestatiecertificaat en ontdek hoe energiezuinig uw woning is. Daarnaast kan u ook de EPB of EnergiePrestatie en Binnenklimaat opzoeken. 
 • Isolatie & beglazing: Ontdek aan welke energieprestaties uw woning moet voldoen en krijg meer inzicht in de Vlaamse doelstellingen rond isolatie en beglazing van woningen.
 • Installaties: Hier vindt u informatie over de technische installaties in uw woning. Dit omvat de verwarmingssystemen, ventilatiesystemen, koelsystemen, warmwatervoorzieningen en elektrische installaties. 
 • Bodem: Bekijk alle informatie over de bodemgesteldheid van uw perceel. Hier vindt u onder andere meer informatie over het bodemtype, de bodemattesten en eventuele saneringsplicht. 

Daarnaast bevat de Woningpas

 • Een tool om zelf uw energiescore te berekenen 
 • Informatie over de klimaatbestendigheid van uw perceel
 • Een woningkwaliteitswijzer om de kwaliteit van het vastgoed te checken 
 • Een overzicht van alle nodige attesten bij kopen of verkopen, huren of verhuren en bouwen of verbouwen
 • Een overzicht van beschikbare premies voor renovatiewerken aan uw woning, bijvoorbeeld een verbouwpremie ramen en deuren of een verbouwpremie zonneboiler 

Waar kan u uw Woningpas bekijken? 

U kan het digitale paspoort van uw woning eenvoudig online bekijken op de website woningpas.vlaanderen.be. Log veilig in met uw eID of via de itsme-app. Daarna krijgt u een uitgebreide fiche te zien van elke woning die u bezit. 

Woningpas delen met anderen  

Het is enkel mogelijk om de informatie over uw eigen woning te raadplegen op Woningpas. 

U kan er wel voor kiezen om uw Woningpas met anderen te delen. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer u uw woning wil verkopen of verhuren. Potentiële kopers of huurders krijgen dan meteen een overzicht van alle technische details, energieprestaties, uitgevoerde renovaties en vergunningen. Dat kan het proces van verkopen of verhuren aanzienlijk vereenvoudigen.

Uw Woningpas met anderen delen kan eenvoudig via:

 • een online link die u naar anderen kan doorsturen
 • een PDF die u kan afdrukken en aan anderen kan overhandigen
 • een koppeling op een vastgoedplatform als u uw woning daar aanbiedt 

Woningpas België

Woningpas Vlaanderen is een digitale tool die ontwikkeld werd door de Vlaamse overheid. Hierdoor wordt veel papierwerk bespaard bij het kopen of verkopen, huren of verhuren of bouwen of verbouwen van een woning.

U vindt de Woningpas van uw woning op woningpas.vlaanderen.be. Door in te loggen met uw eID of itsme kan u alle technische aspecten en energieprestaties van uw woning raadplegen. Deze informatie kan u indien gewenst ook met anderen delen. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor geïnteresseerde kopers of huurders van uw woning, of voor vastgoedmakelaars.

Heeft u vragen over de Woningpas? Dan kan u contact opnemen met de Vlaamse overheid op het nummer 1700

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…