Search

Pour des informations en français,

Opleiding » Educatieve cursussen » Investeer slimmer met de opleidingscheque

Investeer slimmer met de opleidingscheque

Door IntFormalities
Gepubliceerd op 20 november 2023
Geschatte leestijd: 3 minuten

U werkt, maar voelt dat u beter kan presteren? Dankzij de Vlaamse Overheid, kan u zich bijscholen. De opleidingscheque zorgt ervoor dat je tegen een voordelig tarief toegang krijgt tot een uitgebreid educatief pakket, van paardenverzorging tot kaasproever, van I.T.-consultant tot leraar. Ontdek hier wat je moet weten om je opleidingscheques aan te vragen.

Voor wie is de opleidingscheque er?
Het is dan aangeraden om te kiezen voor een opleiding die u sterker maakt.

Wat is de opleidingscheque? 

De opleidingscheque voor uitzendkrachten en werknemers is er voor werkende mensen, die graag hun talenten en kennis willen bijschaven.

Ze helpt om de opleidingskosten te subsidiëren. De subsidie gaat van de helft van de opleiding, tot een volledige uitbetaling, en ook werknemers die zelfstandig zijn in bijberoep komen in aanmerking. 

De opleidingscheque is er om uw positie op de arbeidsmarkt te versterken. Dit soort trajecten kunnen dus raadzaam zijn als u veel fouten maakt tijdens uw loopbaan: als u bijvoorbeeld problemen ervaart met specifieke zaken, zoals time management of Excel, kan u via deze weg coaching ontvangen.

U kan er simpelweg uw talenten verrijken, of ze – eventueel met behulp van één van de beschikbare VDAB-opleidingen – laten ontwikkelen aan de hand van de nieuwste methodes en kennis op de markt. 

Van boekhouding tot paardenzorg, van traiteur tot muziekproducer: u kan vele kanten op met het beschikbare opleidingspakket. Het is dan ook aangeraden om te kiezen voor een opleiding, die u sterker maakt.  Zo kan u rustig aan en onder begeleiding investeren in het eigen professionele welzijn.  

De opleiding moet minstens 32 uur bedragen: dit om te verzekeren dat u een degelijke en langdurige ondersteuning krijgt.  Opleidingen die aan deze voorwaarden voldoen, worden volledig terugbetaald door de overheid. 

Voor wie is de opleidingscheque er? 

De cheque is er voor inwoners van de EU die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken. 

Als uw hoogst behaalde diploma secundair onderwijs is, kan u hier terecht voor een overzicht van de (deels) bezoldigde opleidingen. Als u twijfelt om de opleiding te combineren met een loopbaanonderbreking, klik hier. 

Bent u hooggeschoold, komt u enkel in aanmerking voor trajecten afgestemd op de huidige loopbaan. Voor deze loopbaangerichte opleidingen wordt een POP – een persoonlijk loopbaantraject – uitgestippeld bij VDAB

Hoe ga ik tewerk? 

U kan een ‘attest loopbaanbegeleiding’ krijgen bij uw loopbaancentrum (zoals de VDAB), waarin de opleiding wordt vermeld, net als of ze al dan niet noodzakelijk is voor uw training.

Dit attest, samen met het inschrijvingsattest van de opleiding en de werkgeversverklaring voor opleidingsverlof, dient door u te worden overhandigd aan het departement Werk en Sociale Economie. Onlinetoegang tot het WSE-loket vindt u hier. 

Niet elke opleiding kan zomaar in het pakket opgenomen worden: de opleidingsverstrekker dient als kwaliteitsopleiding geregistreerd te zijn bij het departement Werk en Sociale Economie.

En wat dan? 

Eens u een certificaat van de betreffende opleiding op zak hebt, kan u dit gebruiken om aspecten van uw professionele praktijk naar een hoger niveau te tillen. De opleidingen kunnen uw CV verrijken, uzelf én uw omgeving, en een  nieuw talent gaat een leven lang mee. Voor vragen kan u elke werkdag terecht op het gratis nummer van de VDAB; 0800 30 700 (van 8 tot 16.30), of 24/7 op het online contactformulier. Veel succes!

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…