Huisvesting » Huisreparaties en Verbeteringen » Op welke premies voor ramen kan u rekenen?

Op welke premies voor ramen kan u rekenen?

Door IntFormalities
Bijgewerkt op 23 december 2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

Wanneer u gaat verbouwen, zal u er vast ook over nadenken om uw ramen te vervangen. Enkel of dubbel glas is tegenwoordig niet meer voldoende om te voldoen aan de normen en verplichtingen. Betere beglazing, zoals hoogrendementsglas, helpt u niet alleen bij het isoleren van uw woning, maar zal ook uw energiefactuur doen dalen

Om u tegemoet te komen in de kosten van nieuwe ramen, bestaan er allerhande premies in Vlaanderen waar u gebruik van kunt maken. We geven u graag een overzicht in dit artikel.

Op welke premies voor ramen kan u rekenen
In België zijn er tal van premies waarop u recht kunt hebben bij de vervanging van uw ramen

Mijn VerbouwPremie

Wat vroeger de Renovatiepremie en energiepremie was, heet nu Mijn VerbouwPremie. Het is een premie die geldt voor allerlei energievriendelijke renovaties, waaronder dus ook ramen en deuren. Wanneer u uw ramen vervangt door hoogrendementsglas, maakt u kans op deze premie die kan oplopen tot €5500

De premie kan u aanvragen via het online loket, waar u ook een simulatie kan maken van de premie die u kan ontvangen.

Lees hier meer over Mijn VerbouwPremie voor ramen en deuren

EPC-labelpremie bij energierenovatie

Een premie van Fluvius speciaal bedoelt om woningen met een lage energieprestatie op te kunnen krikken. Om het EPC-label te kunnen verhogen, moet u onder andere het binnen- en buitenschrijnwerk veranderen door isolerende beglazing. Hiervoor kan u dus een EPC-labelpremie krijgen.

Hoe hoog de premie precies is, hangt af van de staat van de woning en het nieuwe EPC-label dat u kan verkrijgen. Het maximale bedrag van deze premie komt op €5000.

Aangezien deze premie via Fluvius verloopt, moet u uw aanvraag dus ook bij hen indienen. Dit kan pas na een nieuwe EPC-keuring.

BENO-pass

De BENO-pass is een totaalrenovatiebonus die wordt uitgegeven door Fluvius. Het is een premie die pas verkregen kan worden als u uw beglazing heeft vervangen én twee andere energiebezuinigende investeringen heeft gedaan.

Hoeveel de bonus precies bedraagt, hangt af van de investeringen die u heeft gedaan en het aantal renovaties. De premie kan maximaal oplopen tot €4750.

De toekenning van deze bonus gebeurt automatisch door Fluvius. Zij zullen dit in de gaten houden en zodra ze vaststellen dat u 3 of meer investeringen heeft gedaan, wordt u gecontacteerd.

Collectieve renovatiebegeleidingspremie

Dit wordt ook wel de burenpremie genoemd omdat u deze indient samen met 9 andere eigenaars die deelnemen aan een collectief renovatieproject. Het biedt mensen de kans om ook met een kleiner budget te kunnen renoveren. 

Wilt u zo’n project opstarten? Dan wordt u begeleid door een BENOvatiecoach die het overzicht zal bewaren, niet alleen over de projecten, maar ook over de budgetten. 

De premie komt neer op zo’n €400 per woning en alles wordt ingediend door uw projectleider. Om te weten wie er actief is als BENOvatiecoach in uw regio, kan u deze lijst raadplegen.

Huur- en isolatiepremie

De premie is speciaal bedoeld voor huurwoningen die slecht geïsoleerd zijn. Door het veranderen van de beglazing (wat uiteraard slechts een onderdeel is van isolatie), kan u de isolatie van een huurwoning verbeteren.

Een projectpromotor zal steeds het traject begeleiden zodat zowel de huurder als verhuurder worden betrokken bij de voorbereiden en uitvoering van de werken. Wilt u hier ook gebruik van maken? Dan kan u contact opnemen met een projectpromotor bij u in de buurt.

Deze premie komt op een maximaal bedrag van €20 per m2 of €200 per dossier. Het is vooral bedoeld om mensen te helpen die in een sociale woning wonen.

Gemeentelijke en provinciale premies

Afhankelijk van de gemeente of provincie waar u woont, kan u ook nog een extra premie van de lokale overheid ontvangen bij het plaatsen van hoogrendementsglas. Of u hier recht op heeft, kan u bekijken in de premie zoekrobot.

Premies voor ramen in België

Zoals u kan lezen, zijn er een hoop premies in België waar u recht op kan hebben als u uw ramen gaat vervangen. De VerbouwPremie, BENO-pass en EPC-labelpremie zijn vaak ook combineerbaar, afhankelijk van uw renovatieproject. Voor vragen kan u steeds terecht bij Fluvius of de Vlaamse overheid.

Deel het artikel

IntFormalities

IntFormalities

Misschien vind je het ook leuk...

VERTEL ONS JE SUGGESTIES!

Gebruik ons ​​contactformulier om ons te vertellen over andere onderwerpen die u interesseren…